„FESTIWAL PIEKIELNYCH SMAKÓW”
- Szczegóły
- Opublikowano: 14 czerwiec 2021
- Odsłony: 1773
W sobotę 12 czerwca w Zabytkowym Zakładzie Hutniczym w Maleńcu Koło Gospodyń Wiejskich Sworzyce zakończyło projekt grantowy „Festiwal piekielnych smaków” w ramach przedsięwzięcia 1.2.5 Marketing obszaru LGD ”.
Na grant składały się warsztaty kulinarne, które zostały przeprowadzone w przez Fundację Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy z Kielc z Krzysztofem Zamczykiem na czele oraz festiwal dla mieszkańców obszaru Stowarzyszenia „Lokalna Grupa Działania – U ŹRÓDEŁ”. Kwalifikowani kucharze przez pryzmat swoich zawodowych doświadczeń opowiadali o stylu zdrowego żywienia promując smaki „Piekielnego szlaku”. Prezes Stowarzyszenia „Lokalna Grupa Działania – U ŹRÓDEŁ” Pani Anna Leżańska wraz z dwiema pracownicami Panią Justyną Godlewską oraz Panią Katarzyną Potocką przyglądały się wydarzeniu. Efektem warsztatów jest wydanie broszury, w której zamieszczono przepisy potraw promujących gminy LGD.
Projekt zakończony festiwalem, na którym można było spróbować lokalnych smakołyków jak również spędzić aktywnie czas ( konkursy, zabawy dla najmłodszych, dj.)
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia.